За ядките, семената и накисването

За ядките, семената и накисването

28 март 2022
  • Сподели:

В семейството на RawCakes.bg винаги сме приемали осъзнатото хранене, като мисия и начин на живот, към който бихме искали да приобщим колкото се може повече хора. За да бъдем достатъчно полезни и успешни в целите си, ние непрекъснато обогатяваме запасите си от знания за ползите на съставките, които използваме и за най-пълноценните форми на обработка и комбиниране помежду им. Освен, че споделяме с вас пълното съдържание на здравословните десерти, които приготвяме, решихме да създадем и пространство, където да споделяме ценни съвети за приготвянето на вкусни и здравословни десерти. 

Една от тайните на приготвянето на сурови торти и десерти с участието на семена и ядки е тяхното накисване. Един не толкова популярен етап от приготвянето, който обаче е в ядрото на полезното им действие е именно накисването във вода.

Когато се накисват, ядките и семената най-общо казано се „събуждат“. Започва процеса на покълване и те стават живи. Стимулира се произвеждането на полезни ензими, увеличава се количеството на витамини, особено на В групата, разбива се глутена и ядките и семената се усвояват много по-лесно. Протеинът става по-лесен за абсорбиране, предотвратява се загубата на минерали, неутрализират се токсините и се предотвратяват различни заболявания.

Всички ядки и семена, които използваме в приготвянето на нашите сурови десерти се накисват в хладка вода за 12 часа, след което се дехидратират 24 часа, за да не се развалят. Запазвайки ценните им свойства чрез нашите десерти до тялото ви достигат всички минерали и витамини, които природата е вложила в тях.